Het grote meer, Witteveen

Wij zijn verhuisd en wonen nu vlakbij Het Grote Meer in Witteveen. Een prachtige plek. Ik loop om het meer, ik ren langs het meer, ik zwem erin en ik schilder het. Het is elke dag hetzelfde en het is iedere dag totaal anders.

 

Saiga’s

Een Saiga is een antilope-achtig dier dat leeft in Kazachtstan. In 2015 stierf de helft van de populatie. Bijna 150.000 dieren kwamen om, overal lagen ze. De oorzaak was een bacterie, die al vele generaties in de keelamandelen van de Saigas had geleefd, maar zich plotseling kon vermenigvuldigen en in de bloedbaan van de Saigas terecht kwam en vervolgens in de lever, nieren en milt van de dieren. In dat jaar was het extreem warm en vochtig. Zolang er metingen waren verricht was het nog niet eerder zo warm en vochtig geweest. De ideale omstandigheden voor de bacterie Pasteurella Multicida. Het klimaat was de trekker, de bacterie de kogel. Dit werk is van 1 mei tot 1 augustus te zien in Galerie Sophie, te Roswinkel. Zie exposities

Vlinders

In de corona tijd begon ik aan een monnikenwerk: het schilderen van alle vlinders in Nederland. Van de 76 vlinders zijn er inmiddels 19 helemaal verdwenen en is het merendeel bedreigd of kwetsbaar. Een van de oorzaken van de Corona pandemie zou het verlies van biodiversiteit kunnen zijn. Onze Nederlandse vlinders zijn daar een symbool van. Maar een vlinder is ook een symbool van metamorfose. Ook wij kunnen veranderen van “rupsje- nooit- genoeg” in een vlinder. De vlinders zijn geschilderd met aquarelverf.

Vogels

Dit jaar werden er 10 nieuwe vogelsoorten ontdekt in Indonesie. Vijf soorten zijn echt helemaal nieuw en er werden vijf nieuwe ondersoorten ontdekt. Ik vond het leuk om een aantal van deze gloednieuwe vogeltjes te schilderen. Helaas worden ze met uitsterven bedreigd. De kleuren van de tekens in de hoeken van de tekeningen zijn ontleend aan de heel bijzondere begrafeniscultuur op Sulawezi.

En nog wat vogels uit de achtertuin 🙂

 

.

Voor de expositie: In de voetsporen van Rembrandt heb ik details uit zijn schilderijen gebruikt als inspiratie voor mijn eigen werk. De werken vormen samen een reisverhaal De  vrouw vertrekt in het donker, zoekt haar pad de berg af, weg van een kasteel en vervolgt haar pad door de storm. Zij loopt in de morgenstond langs de molen, de storm is gaan liggen en haar tocht eindigt volop in het licht

Bomen

Voor de expositie Zonder Bomen Geen Kunst, een felicitatie expositie voor de Bomenstichting die haar jubileum viert schilderde ik bomen in het ochtendlicht.

Dromen

Beelden uit de nacht.

Fractalen

vormen die overal in de natuur terugkomen

 

Schotland

Noorwegen

Noord-Nederland

Houtskooltekeningen